A C-VITAMIN ÉS A CITROM

A C-VITAMIN ÉS A CITROM

A C-vitamin igazi “polihisztor”

 

A vitaminok közül C-vitaminból igényli a szervezetünk a legnagyobb mennyiséget. Az ember számára nap mint nap szükséges a C-vitamin. Ezt a vitamint olyan létfontosságú szervek tárolják, mint a máj, mellékvese, vagy az agyalapi mirigy.     A C-vitamin több enzimet aktivál a szervezetben, amiknek fontos szerepük van a sejtlégzésben. Gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, részt vesz a csont-, és a porcképzésben.

 

Segíti a vas felszívódását, a folsavval és a B12-vitaminnal együtt részt vesz a vörösvértestek képződésében. A B1-vitamin a C-vitaminnal szerepet játszik a stressz elleni védekezésben. A C-vitamin hatására a vénákban ritkábban keletkeznek vérrögök, így csökken a szívroham és az embólia veszélye. Többek között a fehérvérsejtek működéséhez is nélkülözhetetlen. A C-vitamin képes semlegesíteni a szabad gyököket, tehát antioxidáns hatása van, továbbá fokozza és helyreállítja a fizikai teljesítőképességet. Fizikai megterhelés esetén a szervezet C-vitamin-igénye növekszik, ezért növelni kell az adagot, és folyamatos pótlásra van szükség.

 

A skorbut ellenszere

 

A C-vitamin hiányakor kialakuló skorbutot már a XVI. század elején leírták. Ez a hiánybetegség sok áldozatot szedett a háborúk és éhínségek idején, illetve a hosszú hajóutak során. A hónapokig tartó tengeri utakon a hajósok észrevették, hogyha megfelelő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, akkor nem alakul ki náluk a skorbut.

C-vitamin hiánybetegségben szenvedőknél olyan tünetek jelentkezhetnek, mint az étvágytalanság, fáradság, fogínyvérzés, gyomor-, bélbántalmak, hajhullás, orrvérzések, valamint lassan gyógyuló sebek és törések. Tengerimalacokon végzett kísérletek során viszont csak 1912-ben igazolták, hogy a skorbut valóban hiánybetegség.

 

A C-vitamin felfedezése óta eltelt időszakban változott a szerepe is A régi időkben a C-vitamint általában a skorbut ellen szedték, napjainkban azonban alkalmazása már nem a súlyos vitaminhiányos állapotok megelőzésére irányul, hanem mint antioxidáns.

 

A sejtekre káros, ún. szabad gyökök egy része külső forrásból, (dohányfüst, növényvédőszer-maradékok, vagy bizonyos aroma- és színezőanyagok) kerülhetnek az emberi szervezetbe. Másik részük az emberi testben keletkezik. A szervezet védekező mechanizmusa és a szervezetben lévő antioxidánsok végzik ezeknek a molekuláknak a lebontását, semlegesítését. Az egyik legfontosabb antioxidánsnak a C-vitamin bizonyul.

 

Szent-Györgyi Albert nyomában

 

Szent-Györgyi Albert 1893. szeptember 16-án született Budapesten. 1917-ben orvosi diplomát szerez a budapesti egyetemen, de tanult és dolgozott német és amerikai egyetemeken is. Szent-Györgyi többek között foglalkozott daganatos betegségekkel, és húsz éven keresztül a sejtszintű szabályozás jelenségeivel. 1928-ban a rochesteri Mayo alapítványnál helyezkedett el, amikor egy ismeretlen, szerves, redukáló hatású vegyületet talált a mellékvesében. Ezt növényi nedvekből és mellékvesekéreg-kivonatból elkülönítette, megállapította összetételét (C6H8O6), és hexuronsavnak nevezte el, ez a vegyület kapta később az aszkorbinsav nevet.

 

A magyar kutató Szegeden olyan növényi forrást keresett, melyből nagyobb mennyiségben lehet kivonni aszkorbinsavat.

Erre a célra a szegedi paradicsom paprika kiválóan megfelelt: 10 liter prés nedvből 6,5 gramm aszkorbinsavat állítottak elő.

 

1937-ben Szent-Györgyi élettani-orvosi Nobel-díjat kapott a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért “a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársav-katalízis szerepének terén tett felfedezéseiért”.

Ő az egyetlen olyan magyar tudós, aki szülőhazájában érdemelte ki e magas kitüntetést. Szent-Györgyi Albert 93 éves koráig napi rendszerességgel fogyasztott C-vitamint, olykor több ezer milligrammot. A tudós 1986. október 22-én Woods Holeban (USA) hunyt el.

De azt kevesen tudták, hogy 75 éves korában kapott RÁKOT és saját magát gyógyította ki az általa felfedezett C vitaminnal, napi 3000 egységnyi adaggal. A C-vitaminnal való gyógyítás másik nagy ikonja, a szintén Nobel-díjas Linus Pauling professzor is aszkorbinsavat szedett, és biztosan ennek is köszönhette hosszú életét (98 évig élt).

 

Mennyi az elég?

 

Természetesen ma már a szakemberek a régi időkhöz képest jóval kisebb mennyiséget ajánlanak naponta, bár számos olyan helyzet adódhat, amikor megnövekszik a szervezet C-vitamin-szükséglete. Ilyen lehet például az influenzás időszak, az áldott állapotban lévő anyukák helyzete, vagy azoké, akik folyamatosan stresszes helyzetben dolgoznak.

 

A felnőtt, egészséges embereknek ajánlott C-vitamin mennyiség napi szinten mintegy 60-65 mg, de más a helyzet a dohányosokkal és a betegekkel. Az előbbieknek 100 – 200 mg vitamint kellene magukhoz venni naponta, míg a betegek akár ennél nagyobb mennyiséget is igényelhetnek.

Vizsgálatok szerint a napi 10 mg-nál kevesebb C-vitamin skorbutot okozhat, viszont a túlzott mértékű fogyasztásnak (2000 mg) hasmenés, vese és gyomorpanaszok lehetnek a következményei.

 

Hol található a C-vitamin leginkább?

 

A C-vitamin főleg érett, friss gyümölcsökben és szintén friss, érett zöld növényekben található, főzéskor 60 C fok fölé melegítve, és lúgok hatására lebomlik. A téli időszakban C-vitamin szegény a táplálkozásunk, az átmeneti – tavaszi- hónapokban szintén kevés a táplálékaink aszkorbinsav tartalma, ezért ilyenkor csökken a szervezet ellenálló képessége.

Ha tehetjük, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket vásároljuk. Mindemellett javasolt egész évben C-vitamin kiegészítőt is szedni.

A C-vitamin hiánybetegség lehetséges tünetei a vérzékeny fogíny, fáradékonyság, álmatlanság, étvágytalanság.

 

Érdekesség

 

A C-vitamin termelésére a legtöbb állat szervezete képes, kivéve a tengerimalac, a majom, a pisztráng és a lazac.

Az emberi szervezet sem tudja előállítani e létfontosságú vitamint, így napi szinten pótlásra szorul.

 

Az egzotikus vidékekről származó ritkaságok mellett a citromfélék családjának tagjai hazánkban is előfordulnak.

Tölgyeseink honos növénye a Kőrislevelű ezerjó vagy erősfű (Dictamnus albus) a család szép képviselője.

A rutafélék családja a citromon, narancson és mandarinon kívül sok gyönyörű díszítő, mézet adó, gyógyító és más hasznot hajtó növényt is magában foglal.

 

CITROMOT A RÁK MEGELŐZÉSÉRE, GYÓGYÍTÁSÁRA?

 

A citromgyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, flavonszerű glikozidot és illóolajat. A C-vitamin antioxidáns hatású, erősíti a szervezet immunrendszerét.

A glikozid antibakteriális hatást fejt ki, az illóolaj pedig serkenti az emésztést.

 

A citromlevet hagyományosan elsősorban megfázás, légúti fertőzés esetén javasolják antibakteriális, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de ezenkívül frissítő, lázcsillapító, álmatlanság esetén idegnyugtató, epehajtó, féregűző, vérképző hatást is tulajdonítanak neki.

 

Érdekesség, hogy noha erősen savas, gyomorégés ellen is használható. Száz grammja mindössze 27 kalóriát hordoz, nagy a savtartalma (5,8 gramm) és viszonylag nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz (2,2 gramm).

 

Hogyan is fogyaszthatjuk?

 

Ha csak lehet, cukor nélkül fogyasszuk a citromot, mert a cukor rontja a hatását. A citromhéj reszelve sütemények, túró-máktöltelékek ízesítője. A C-vitamin hőre bomlik, ezért lehetőleg csak közvetlenül fogyasztás előtt ízesítsük nyers citromlével az ételeinket, és ne tegyük forró teába, hanem hűvösebb limonádét készítsünk belőle. Az üveg és a porcelán citromfacsaró jobb, mint a fém, mert az aszkorbinsav (C-vitamin) fémérzékeny.

Az a jó hogy a citromot (nem a tablettát) lehet enni, és a testnek készíthetünk egy citromfürdőt, különösen a befolyásolt területeken (ott ahol rákos). Vágj fel egy citromot és add oda a gyerekeknek, hogy szopogassák, vagy tegyél a pohár vizedbe néhány szeletet, ezzel is megelőzheted a rákot. Erről azért kicsit részletesebben írok a cikk végén…

 

Tippek – tanácsok

 

A citromot a hűtőszekrényben érdemes tárolni, hogy ne száradjon ki. Ha a héját ízesítésre fel akarjuk használni (például süteménybe reszelni), alaposan meg kell mosni.

A citromlé számos esetben helyettesítheti az ecetet.

Szépészeti célra is sokoldalúan felhasználható: hajöblítéshez, arcpakoláshoz, töredezett köröm kezelésére, a kéz bőrének ápolásához, tisztításához. Rendszeres használata elhalványítja a szeplőket.

 

Érdekességek

 

A népi tapasztalat szerint rovarcsípés esetén a csípésre helyezett citromkarika megakadályozza a felhólyagzódást, enyhíti a viszketést. Egyes szemölcsök a rá helyezett citromos tapasszal, borogatással elmulaszthatók. A kellemetlen lábizzadást, lábszagot enyhíti a rendszeresen alkalmazott citromos lábfürdő. Szájhigiénés célokra is használható, mert akadályozza a fogkő kialakulását, fertőtlenítő hatása miatt a kellemetlen szájszag ellen is bevethető.

 

EMELLETT PEDIG EGYIKE A RÁKÖLŐ, TERMÉSZET ADTA KINCSEINKNEK!

 

Nem régen ismerkedtem meg ezzel a cikkel, és úgy gondoltam, hogy neked is a hasznodra válik, ha tudsz róla! Részletek a cikkből:

 

“A CITROM 10.000-SZER ERŐSEBB, MINT A KEMOTERÁPIA”

 

/Eredeti címen: “LEMONS are 10.000 times STRONGER than CHEMOTHERAPY”

Fordította: Ifj. Balla Ferenc, Melbourne-Ausztrália /

 

A Citrom ”Citrus” egy csodálatos termék, ami MEGÖLI A RÁK SEJTEKET, 10.000-szer ERÖSEBB, MINT A KEMO- TERÁPIA.

Miért nem tudjuk mi ezt ??? Kérdezhetjük joggal! Azért mert laboratóriumok vannak, akik érdekeltek egy szintetikus verzió elkészítésére, ami HATALMAS PROFITOT hoz nekik.

 

Az a jó hogy a citromot (nem a tablettát) lehet enni, és a testnek készíthetünk egy citromfürdőt, különösen a befolyásolt területeken (ott ahol rákos). Vágj fel egy citromot és add oda a gyerekeknek, hogy szopogassák, vagy tegyél a pohár vizedbe néhány szeletet, ezzel is megelőzheted a rákot.

 

Ez a növény egy bizonyított orvoslás, az ÖSSZES RÁK TÍPUS ELLEN!!!

 

Egyesek azt mondják, hogy a citrom nagyon hasznos különböző rákokra. Antimikróbus spektrum (színkép) a BAKTÉRIUM, INFEKCIÓ és GOMBÁS MEGBETEGEDÉSEKRE, az ÉLISKÖDÖ PARAZITÁK ÉS FÉRGEK ELLEN, A VÉRNYOMÁST SZABÁLYOZZA HA TÚL MAGAS, és egy ANTIDEPRESSANT (DEPRESSZIÓ ELLEN, CSÜGGEDÉS ELLEN), KÜZD A STRESSZ ELLEN!! .

 

A világ legnagyobbik gyártójától jön, ami azt mondja hogy több, mint 20 laboratórium tesztelte már 1970 óta, ezek a kivonatok pedig bebizonyították, hogy MEGSEMMISÍTI A ROSSZINDULATÚ CELLÁKAT 12 féle rák esetében, beleértve a MELL, PROSZTATA, TÜDŐ, és a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatait!

Az összesítés tehát azt mutatja, hogy a citrom 10.000-szer jobb, mint az ADRIAMYCIN – ez az a gyógyszer, amit világszerte használnak a kemoterápiában, amely lelassítja a növekedést a rák celláiban.

 

És ami a legfurcsább, hogy ez a CITROM kivonat terápia nem csak, hogy megöli a rosszindulatú rák cellákat, de NEM BEFOLYÁSOLJA AZ EGÉSZSÉGES CELLÁKAT.

 

A citromot eheted különbözőképpen:

megeheted a pépet, a kipréselt lét, készíthetsz, hűsítő italokat belőle, sörbet (angolul sorbet), tésztákat, süteményeket.

Lehet, hogy tudjátok, a citromfának nem kell sok hely, és több fajta létezik belőle.

 

A részletesebb cikket elolvashatod itt: www.gyogykert-blog.blogspot.com oldalamon!

 

Na és milyen egyszerű és nagyszerű titkokat nem tudunk mi még kis átlagemberek. Mennyi találmányt vágnak sutba, vagy rejtenek el, ami természetes módon segítene nekünk embereknek! Hosszan lehetne sorolni a kiszivárgott cikkek alapján!

Az állatok mindig is tudták, hogy a természet a barátunk, és mindenre meg van benne az orvosság, na és persze a régi füves emberek, füves asszonyok. Kuruzslóknak mondták őket, pedig ők még tudták, hogy “fűben-fában van az orvosság”, vagy a benszülöttek, nekik is mindent megad a természet, a régen élt emberek is a növényvilágban keresték a gyógyszereket, ezért jöttek létre a füves könyvek, hogy meg maradjanak az utókor számára!

 

Citrom nevelés házilag

 

A citromok magvetéssel, szemzéssel, dugványozással és oltássa szaporíthatók. A magból fejlődő növények csak hosszú idő után virágoznak és terméseik a narancsot kivéve, általában gyenge minőségűek. A sokcsírás citromféléknél — ez a narancsnál a leggyakoribb — magvetéssel is kaphatunk az anyanövénnyel teljesen megegyező típusú utódokat, de ennek gyakorisága elég kicsi. A magcsemetéket ezért ajánlatos szemezni vagy oltani.

 

A citromfákat edényben is nevelhetjük. Nyáron a szabadban tartott növények lombozata egészségesebb, tartósabb, kevésbé érzékeny a környezeti tényezők hirtelen változására. A szabadban tartott fákat az erős napsütéstől, erős széltől és száraz környezettől védeni kell. Meleg nyári időszakban gyakoribb öntözéssel, lombpermetezéssel védhetjük növényeinket.

 

A szabadban fejlődő fákat az őszi fagyok előtt — szeptember közepén —, ha már a hajtások jól beértek (növekedésüket befejezték), rakjuk védett, zárt helyre, ahol 3—4 °C-os hőmérsékleten, minimális öntözéssel szépen telelnek.

A teleltetés alatt tapasztalható részleges lombhullás természetes folyamat. A levelek csak 2—3 évig élnek, utána megsárgulnak és lehullanak. Az erősen kopasszá váló fák a következő nyáron ismét besűrűsödnek. Tavasszal a fagyok után újra kirakhatjuk nyári helyükre. A fiatal növényeket az első években az új hajtások visszacsípésével alakítani kell. A következő években már csak ritkításokat végezzünk a koronákon.

 

A jól fejlődő szemzett és oltott növények 2—3 éves korukban kivirágoznak és teremnek.

A citromok fő virágzási ideje a tavaszi, nyár eleji hetekre esik, bár előfordulnak folyamatosan virágzó típusok is. A virágok öntermékenyülők, azonban a beporzó rovarok ritka látogatása miatt ajánlatos finom ecsettel a kinyílt virágok portokjait a bibéhez dörzsölni, nyomkodni. A bibe hosszú ideig fogékony (3—10 nap).

 

A citromok, ha végleges nagyságukat elérték, fokozatosan sárgulni kezdenek. A sárgulás kezdetétől szedhetők. A fán hagyva teljesen megsárgulnak és sokáig rajta maradhatnak. A nem teljesen érett gyümölcsök utóérnek. A terméseket ollóval vagy késsel, kocsánnyal együtt szüreteljük, hűvös helyen hosszú ideig tárolhatók.

Tovább is van, mondjam még? A folytatást elolvashatjátok itt:

 

http://gyogykert-blog.blogspot.com/2012/01/citrom-szaporitasa-es-nevelese.html

 

Köszönöm figyelmedet kedves olvasó, mindig öröm megosztani természetes és egészséges gyógymódjainkat!

 

Persze, komoly panaszok esetén tessék orvoshoz fordulni, de gyors gyógyulásunkat a teák, főzetek és forrázatok is elősegítik tehát fontos betartani, hogy mielőtt bármilyen “fűvet” alkalmazunk, kérdezzük meg orvosunkat, gyógyszerészünket!

 

Kné Tóth Tímea http://timcsigyogynoveny.blogspot.com

Ex Libris - Kalendárium a Kereteid Kitörléséhez - AJÁNDÉK pdf: http://kerekegeszember.hu/ajandek-naptar/

Porszem Meséi - mesekönyv részlet AJÁNDÉK pdf - felnőtteknek és gyerkőcöknek: http://kerekegeszember.hu/porszem-ajandek/

Szólj hozzá!