Búzacsíra
Ha kezedbe veszel egy búza szemet kívülről ugyan nem sokat láthatsz. De mélyen a magba rejtőzik a genetikai terv a természet egyik csodája, az élet ami a magba hibernáltan még hosszú téli álmában háborítatlanul alszik, várja az ébresztést. Az ébresztő egy napsütéses tavaszi csók; víz és langyos hőmérséklet köntösébe öltözve érkezik meg.
Kedvező körülmények alatt a titkos kulcs fordul, a zár felpattan, a csírázást gátló enzimek semlegesítve lesznek és a mag varázslatosan életre lobban. Megkezdődik a csírázás. Más enzimek közbelépnek és kiváltják a bonyolult biokémiai változásokat. Fehérjék aminosavakra bomlanak. Vízbe oldható vitaminok, mint B complexusok, C vitamin képződik. Zsírok, szénhidrátok egyszerű cukorrá alakulnak. Innen ered a csíramálé édessége.
A búzacsíra rendkívül gazdag vitaminokban: B1, B2, B3, B4, B5, B6. B7, B10 , B11, B12, C, D, E, F, I, J.
Továbbá, ásványi anyagokba és nyomelemekbe: Fe, Mn, Cu, I, Mg, Ca, Zn, Na, K, Se, F, P, Cl, S, Cr, Si.
Azonfelül telítetlen zsírsavakat: linolsavat és linolénsavat tartalmaz, ami a súlyos néha halálos érelmeszesedés megelőzésére és gyógyításra igencsak alkalmas.
Az állati fehérjéhez hasonló arányban fordulnak elő benne aminosavak, és az esszenciális aminosavakkal együtt: leacin, izoleucin, vallin, metioniri, cisztin, fenilalanin, tirozin, treonin, triptofán- lizin; hisztidin; arginin. Foszforral egybekapcsolt nukleinsavai vannak, amelynek alapvető szerepe van a fehérjék bioszintézisében.
Egyik Hippokratészi aforizma szerint: “Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered”.
Már az ókorba is ismerték a táplálék viszonyát az egészégséghez. Rengeteg fajta, sokszor súlyos betegségeket okozhat a kiegyensúlyozatlan egyoldalú diéta. Mikor a táplálékból hiányoznak a különböző fontos vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, a szervezet legyengül, betegség üti fel a fejét. Lehetetlen lenne röviden felsorolni itt a számtalan egészségi zavarokat, amiket könnyen meg lehetne előzni, sőt sok esetbe gyógyítani lehet kiegyensúlyozott egészséges diétával.
Búzacsíra fogyasztása többek között a következő hatással van a szervezetre:
- MEGELŐZÉS: Érelmeszesedés, immunrendszert felerősítő, öregedést gátol. Bőr; szervek; erek öregedését gátolja. Megakadályozza a hajhullást; őszülést, bőrráncosodást. Emésztésserkentő.
- GYÓGYÍTÓ: Érelmeszesedés, stressz, idegesség, álmatlanság, fáradság, máj működését védi segíti, bőrbetegségeket gyógyít.
- CSÖKKENTŐ: Koleszterin szintet, frigiditást, impotenciát, rákos betegségeket.
- FOKOZÓ: Fizikai és szellemi teljesítőképesség, bőr minőségét javítja, női termékenységet, férfiasságot, szexualitást.
- MÉREGTELENÍT: Izmokból a felszaporodó tejsavakat távolítja. Gyógyszerekből, élelmiszrekből, környezetből érkezett mérgezettsegekkel szembe véd, elősegíti a máj működését. Anyagcsere salakanyagok eltávolittásába segít.
– ismeretlen –
Ui:
Dr. Earp Thomas szerint 15 kg búzafű méregtelenítő hatása egyenértékű 350 kg sárgarépáéval, fejes salátáéval vagy zellerével….
Ex Libris - Kalendárium a Kereteid Kitörléséhez - AJÁNDÉK pdf: http://kerekegeszember.hu/ajandek-naptar/
Porszem Meséi - mesekönyv részlet AJÁNDÉK pdf - felnőtteknek és gyerkőcöknek: http://kerekegeszember.hu/porszem-ajandek/