Két hattyú

Két hattyú

 

 

 

Az idő kezdete óta kereslek – mondta a lehetséges a lehetetlennek – és egybeforrt vele.

 

 

 

… Egyszer volt, hol nem volt…

Tündérország szívében, a legszebb fenyves leggyönyörűbb mezején, a halál és a halhatatlanság vize összeömlött a Tiltott tóban.

A halál vizében fekete hattyúk úsztak nap, nap után, a hallhatatlanság vizében pedig fehér hattyúk fürödtek. A tündérek és manók nem féltek a halál vizétől, sem a fekete hattyúktól, de az állatok elkerülték őket. A tó pedig, ahová a két folyó árasztotta vizét, mindig sima volt. Ott nem szabadott inni, fürdeni, az tiltott terület volt tündérlakók számára.

.

Egy tavaszi vihar égzengése, mennykövei, fákat kifordító szélvihara után egy tehetetlen, sérült, madártest zuhant a tó mellé a halál vize oldalán. Éppen csak lélegzett, mikor a tündérek megtalálták.

– Hattyúforma pedig… de nem a Tündérségből való, mondta az egyik.

– Eltört a szárnya és csupasz a nyaka is, megégtek a tollai – mondta a másik.

– A szeme… a szeme is beteg – mondta a harmadik.

– Vizet… – suttogta a hattyú alig hallhatóan. A tündérek ijedten összenéztek, honnan hozhatnának gyorsan vizet hirtelen, ami élteti őt és meg nem halassza.

– Gyorsan-gyorsan, riasszuk a tündérnépet, addig is a tó másik feléről hozzunk neki friss harmatot violavirág kelyhében.

.

Miközben szétszéledtek harmatot gyűjteni, odaszállt egy fekete hattyú a vízből a nagy hangzavarra. Nézte-nézte a tehetetlen testet és egy ismeretlen érzés kerítette hatalmába. Szerette volna megitatni – de tudta, hogy a halál vizétől meghal. Szerette volna helyretenni a szárnyát, hogy jól forrjon össze- de tudta az érintésétől elpusztul. A hallhatatlanság vizéből sem hozhatott neki, mert akkor bár hallhatatlanná válik, de ebben a beteg megtépázott, mozdulatlan testben lesz hallhatatlan. A tó vize pedig tiltott terület volt.

Nem tudta mitévő legyen. Nem értette az érzést a szívében.

Ő, fájdalmat az égbe vinni született, visszaadni a lelkeket a Napnak. Mi ez a félelem benne, hogy nem látja többé ezt a beteg jövevényt? Miért fél magával vinni ezt a fényes lelket?

.

A tündérek közben visszaértek és hordták a vizet szépen sorban a beteg hattyúnak. A fekete hattyú odatelepedett a fehér mellé, jó távol, hogy hozzá ne érhessen és figyelte hogyan gyógyítgatják a tündérek. Felkötözték a szárnyát, lapulevél csészébe öntötték a friss harmatot és odatették a csőréhez, hogy tudjon inni ha felébred álmából.

 

 

A hattyú szépen gyógyult, a szerető gondoskodástól. Repülni még nem tudott és egyik szemére sem látott, de már szívesen úszott volna egy csobbanásnyit. Érezte a víz illatát, a tündérkezek simogatását és hallotta egy másik hattyú hangját is. Elkezdett beszélni, hogy megtörje a csendet…

– Hálát adok a villámnak és a viharnak, hogy idesodort. Olyan szép itt minden, hogy látnom sem kell mégis tudom. Amiről azt hittem lehetetlen, mégis lehetséges.

– Mi az? – kérdezte kíváncsian a fekete hattyú.

– Fény nélkül, víz nélkül és szárnyak nélkül is boldog vagyok – felelte a fehér – csupán attól, hogy itt vagy a közelemben.

A fekete hattyú elmorzsolt egy könnycseppet a szemében és nagy-nagy szívdobogások közepette azt mondta: mesélj magadról!

És a fehér hattyú mesélt az életéről, az emberekről, a tavakról és a többi hattyúról akikkel együtt szokott repülni az égen. A fekete csak csodálta, hallgatta, gyönyörködött benne, de nem mert közelebb menni, nehogy elveszítse.

.

A beszélgetésektől fényességbe borultak a napok, ragyogóbb lett a táj és kékebb lett a tó…

– …és te mit őrzöl a szívedben? – kérdezte egyszer a fehér hattyú.

Nagy csönd ereszkedett közéjük, mire a fekete hattyú mégis elmondta, hogy ő viszi a halál vizétől a lelkeket, az aranyba forduló Naphoz…

– Első pillanattól éreztem, hogy a halál hattyúja vagy és mióta hallom a szíved dobbanását, tudom, hogy mégsem vagy az – mondta a fehér hattyú és elindult nagy-hirtelen, maga után húzva törött szárnyát a tó felé.

– Nem szabad arra menned, tilos a tóban fürödni! – kiabálta a fekete hattyú de a fehér már bele is bucskázott a kékes víztükörbe. A fekete hattyú rémülten kapott utána, hogy megmentse, miközben elfelejtette, hogy halált hoz az érintése. De a hirtelen mozdulattól ő is a tó vizébe esett…. Oly közel ért a másikhoz, hogy csobbanásukban csókot váltottak….

….Az Élet a Halállal egyetlen szerelmes csókban összeforrt…

.

A tó ezt a varázslatot megérezve, összemosta az élettől és a haláltól való félelmeiket szivárvánnyá és az ég közepére helyezte 🙂

Azóta csodák csodájára két hattyú úszik Tündérország szívében. A fekete az Újjászületés hattyúja a fehér pedig a Föld, az Élet hattyúja. Szerelmük csókjától a Tiltott tó vize a Lehetőségek tavává vált.

<3

.

.

.

A Két hattyú meséje Porszem Meséinek Első Könyvéből való – a 13 Lélekrezgésünk egyike 🙂

Ha a LELKED minden darabkájáról szeretnél olvasni, akkor katt ide:

http://kerekegeszember.hu/porszem-mesei/ 

<3

.

 

Ex Libris - Kalendárium a Kereteid Kitörléséhez - AJÁNDÉK pdf: http://kerekegeszember.hu/ajandek-naptar/

Porszem Meséi - mesekönyv részlet AJÁNDÉK pdf - felnőtteknek és gyerkőcöknek: http://kerekegeszember.hu/porszem-ajandek/