Szösszenetek az olajokról…

Szösszenetek az olajokról…

 

Olíva olaj

Sok helyen ma is gyógyszer

 

Világossárga vagy zöld színű, könnyen emészthető olaj. Legértékesebb

fajtája az extra szűz olívaolaj, ami az olívabogyó első hideg

préseléséből származik.  Felhasználása igen széleskörű: saláták hoz,

tésztafélékhez, sütéshez, főzéshez kiváló, fűszerolajokat is ebből

érdemes készíteni. Előnyösen hat az érrend szeri megbetegedések, a

trombózis és a magas vérnyomás megelőzésére, megóvja az érrendszert a

meszesedéstől, meggátolja a zsírok lerakódását az erekben. Az

olívaolaj melegít és gyógyít, a reumatikus panaszoknál segíthet az

olívaolajos masszázs.

 

Tökmagolaj

Intim-bajok ellen.

 

A színe sötétbarnás vagy zöldes, íze kifejezetten aromás. A népi

gyógyá szatban húgyhólyag- és prosztatapanaszok esetén alkalmazzák. A

férfiak, ha szeretnék megelőzni az időskori bajokat, akár már

harmincéves korban is elkezdhetik fogyasztását. Hasonló módon a

hölgyek is sokat tehetnek a húgyhólyagjuk érdekében, megelőzve a

felfázást. Aromája miatt főleg salátákhoz illik, de kiváló kocsonyás

ételek és hideg előételek készítéséhez is. Könnyen emészthető, védi a

prosztatát

 

Feketekömény-olaj

A fáraók kedvence

 

Az ókori hagyomány szerint általános gyengeség, gyulladások,

bőrproblé-mák, női panaszok, megfázás és fejfájás ellen használták. A

feketekömény-olaj különös bőrápoló hatását már Nofretete is ismerte.

Manapság vízhajtóként és puffadásgátlóként alkalmazzák.

 

 

Ligetszépeolaj

Erősíti az immunrendszert

 

Különösen a premenstruációs szindróma kezelésében, az anyagcsere

szabályozásában és a véredények kitágításában hatékony. De jó

eredménnyel alkalmazzák magas vérnyomás esetén, a koleszterinszint

csökkentésére, az immunrendszer erősítésére, májkárosodásnál, elvonási

tüneteknél, valamint hiperaktív gyermekeknél. Önmagában nem fogyaszt,

de hozzásegít az optimális testsúly eléréséhez.

 

 

Búzacsíraolaj

A legértékesebb

 

Aranybarna színű, gabonára emlékeztető ízű és illatú olaj. Különösen

gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban. Száz gramm búzacsíraolaj

mintegy százötven milligramm E-vitamint tartalmaz, amely javítja a

véráramlást, a szervek, izmok, szövetek anyagcseréjét, nagyobb

teljesítőképességet és vitalitást kölcsönöz. A szívet és a

vérkeringést megvédi a túlterhelés okozta károsodásoktól. Az E-vitamin

féken tartja az idő előtti öregedési folyamatokat is. Bőrünk is

profitál belőle: karbantartja a kötőszöveteket, sima és rugalmas lesz

tőle a bőr, valamint serkenti a sejtek megújulását.

 

Napraforgóolaj

Sütésre kiváló

 

A jellegzetes ízű hidegen sajtolt napraforgóolaj hatásos a

daganatvédelem és a szív- és érbetegségek kezelésben. Gazdag A-, D- és

E-vitaminokban, magas a linolsavtartalma, ez teszi könnyen

emészthetővé és igen értékessé. Alkalmas salátákhoz, sütéshez,

főzéshez.

 

Lenmagolaj

Csak salátához

 

Kicsit kesernyés, vajra emlékeztető ízű, könnyen emészthető olaj. Hő

hatására alkotórészeire bomlik, tehát csak salátákhoz szabad

felhasználni. Mivel ehhez a lenmagot nemcsak sajtolják, hanem darálják

is, a héjban lévő ásványi anyagok és ballasztanyagok is benne vannak,

így kedvezően hat a bélműködésre. Alkalmas a rák, a szívbetegségek,

gyulladásos megbetegedések kezelésére, meddőség megelőzésére,

csökkenti a koleszterinszintet. A lenmagolaj könnyen megromlik! A

hűtőszekrény ajtajában tartsuk!

 

Szezámolaj

Segíti a gondolkoldást

 

Enyhe ízű, majdnem szagtalan olaj.Hidegen sajtolt, finomítatlan

állapotban elsőrendű gyógyhatású szer. A mangán, nikkel és vas mellett

a szezámmag olaja természetes antioxidánsokat is tartalmaz, ezért

különösen sokáig eltartható. Normalilázlja a bélbaktériumok működését.

 

Kukoricacsíra-olaj

Könnyen emészthető

 

Édeskés ízű, aranysárga olaj, amely gazdag A-, D- és E-vitaminokban.

Jellegzetes, pikáns pattogatottkukorica-íze ideális salátaöntetek

készítéséhez. Szójaolaj Harcol a rák ellen Semleges ízű, magas

fehérje-, lecitin-és linolsavtartalmú olaj. Nagy mennyiségben

tartalmaz növényi ösztrogént, ami fontos szerepet játszik a hormonális

eredetű rákos megbetegedések kialakulásának megelőzésében. Tartalmaz

még karotint és E-vitamint is. Tanácsos sötét helyen tárolni, mert a

benne lévő vas és réz könnyen oxidálódik, így az olaj színe és íze

megváltozhat.

 

Mogyoróolaj

Igazi fehérjebomba

 

Az olaj intenzív mogyoróaromája minden salátához és teljes értékű

élelmiszerhez is jól illik. Ugyanakkor kiváló bőrtápláló olaj is,

amely számos különféle bőrápoló termék összetételében megtalálható.

Nagyon magas az E-vitamin-tartalma is.

 

Dióolaj

Az agyműködésre

 

Világosbarna, intenzív aromájú olaj, amely a benne lévő B-vitamin,

jódós lecitin miatt az agy és az idegrendszer alapvető tápláléka.

Rendszeres fogyasztása segít az összpontosításban. Sütésre nem

alkalmas, mert hamar megég, de különösen a dióval gazdagított

salátákhoz és édességekhez nagyon jól illik az íze. Gyorsan

megavasodik, ezért felbontás után öt-hat héten belül el kell

fogyasztani!

 

Szőlőmagolaj

Jót tesz a szívnek

 

Magjait kipréselve kellemes, lágy csaknem szagtalan, világossárga olaj

nyerhető ki. Ez az egészséges folyadék rendkívül gazdag linolsavban,

mely karbantartja szívünket, keringési rendszerünket és

flavonoidokban, amely segít a rák megelőzésében. Csökkenti a

koleszterinszintet, érvédő hatású, jelentős E-vitamin tartalma

szerepet játszik az izmok megfelelő működésében, a szívbetegségek

megelőzésében. Használhatjuk főzéshez is, de természetes állapotában a

legízletesebb.

 

Mandulaolaj

Édes és illatos

 

A mandulaolaj a legelőkelőbb növényi olajok egyike. Hatásos a légúti

lerakódások, tüdőgyulladás, hasfájás és székrekedés ellen. Igen kiváló

hatású a száraz és érzékeny bőrre, ezért a bőrápoló kozmetikumok

fontos alkotóeleme.

 

Kenderolaj

Hatásos ekcéma ellen

 

A kenderolajat krónikus bőrbetegségek kezelésére használják. A dióra

emlékeztető ízű olajból napi két-három kávéskanálnyi lenyelése,

valamint az érintett bőrfelület bekenése gyerekek egész soránál

eltüntette vagy csökkentette a viszkető foltokat.

 

Kókuszzsír

Gyenge gyomorra

 

A kókuszzsírt a kókuszdió szárított húsából sajtolják. Fehér vagy

sárgás színű, mandulaillatú. Nagy előnye, hogy feldolgozásához nem

kell emésztőenzim, ezért károsodott felszívófelület mellett is képes

hasznosulni, így többek között hasnyálmirigy-gyulladás és gyulladásos

bélbetegségek esetén is felhasználható.

 

Ex Libris - Kalendárium a Kereteid Kitörléséhez - AJÁNDÉK pdf: http://kerekegeszember.hu/ajandek-naptar/

Porszem Meséi - mesekönyv részlet AJÁNDÉK pdf - felnőtteknek és gyerkőcöknek: http://kerekegeszember.hu/porszem-ajandek/

Szólj hozzá!