Káposzta – gondoltad volna?
A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk.
Mi is van a káposztában?
A vitamin, B vitamin komplex, C-vitamin, U vitamin, K vitamin, kálium, kén, jód, kalcium, foszfor, vas (ezek egyébként minden féle káposztában megtalálhatóak)
Rákellenes tulajdonságuk van, amely lassítja, a karcinogén- tehát a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, illetve gátolja a sejtek mutálását, s a mutált sejtek növekedését, amelyek egyébként a rákos daganatokat képezik.
– Az emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszerei, a klór és a jód
– A C-vitamin, a gyulladásos fogínyt kitűnően gyógyítja, rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelek kiürülésében segít
Nincs rendben a vastagbél, ha a káposztalé elfogyasztása után, nagy mennyiségű gázok keletkeznek.( Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem ürül rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen.)
– a kálium a szívnek jó
– a kálcium a fogaknak is
– a vas pedig a vérnek
– Véd a bőrkiütések ellen. A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére.
– A cukorbetegek számára ajánlatos a káposzta fogyasztása, mert, fogyasztás után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése vagy emelkedése a vérben.
– A káposztában található kén-aminósav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre.
A legjobb eredményeket az emésztőszerveken jelentkező rákos – kelés, – fekély gyógyításában káposztával érték el !!!
A gyomor-rák, nyombél-rák gyógyításában egyharmadára csökkent a gyógyítási idő, mint a – csak gyógyszeres kezeléssel gyógyítottaké. Mert a kén, a klór és a jód olyan mennyiségben és kombinációban fordul elő benne, amely optimálisan hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és nyálkamennyiségére.
Régen, hörghurutra is használtuk…Azon kívül, hogy nagyanyámnál, télen- nyáron ettük (főzve, savanyítva, reszelve, nyersen) –ha köhögtünk, akkor a mama vasalt egy-két káposztalevelet, rárakta azon-melegibe a mellünkre, hátunkra aztán jól betekertek lepedőbe …és reggelre sokkal jobb volt minden 🙂
Természetesen a reumás testrészeket is ezzel borogatták 🙂
A káposzta hatására emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok száma. Glutamin, illetve a nélkülözetlen aminosav tartalma teszi lehetővé, hogy a káposzta a májbetegség gyógyításában is segít
Szuperül használ:
– idegeink csillapítására
– a stresszes helyzetekre (a túlzott aggodalom enyhítésére)
– a depresszió oldására
– az alvási zavarok megszüntetésére
– fogyás segítésére
– hajhullásra
– segíti a sebgyógyulást (főleg a K vitamin miatt)
– méregtelenítő
– hashajtó
A kelkáposztának a C és E vitamin tartalma kimagasló !
A savanyú káposzta: (Forrás: Hölgyvilág, 2001/3).
– Tejsavbaktériumokat, rostokat tartalmaz. Méregteleníti a szervezetet, szabályozza a bélműködést, és egészségessé teszi a bélflórát.
– A C-vitamin-, mangán-, réz- és cinktartalma erősíti az ellenálló képességet a vírusok és a baktériumok ellen.
– Vas-, fluor- és folsavtartalma hozzájárul a vérképzéshez. Különféle vitaminjai erősítik a csontokat, fogakat és az immunrendszert.
– Akár három kilót is veszíthet öt nap alatt a súlyából az, aki étrendjébe iktatja a savanyú káposztát. Fogyaszt, salaktalanít, erősíti az ellenálló képességet, értékes tápanyagokat tartalmaz és nagyon olcsó.
– Tejsavbaktériumokat, rostokat tartalmaz. Méregteleníti a szervezetet, szabályozza a bélműködést, és egészségessé teszi a bélflórát.
– A C-vitamin-, mangán-, réz- és cinktartalma erősíti az ellenálló képességet a vírusok és a baktériumok ellen.
Vas-, fluor- és folsavtartalma hozzájárul a vérképzéshez. Különféle vitaminjai erősítik a csontokat, fogakat és az immunrendszert.
VILLÁMDIÉTA SAVANYÚKÁPOSZTÁVAL
Egyetlen nap alatt akár egy kilót is fogyhatunk csak savanyú káposztával. A villámkúra alkalmazható akkor is, ha engedtünk a kalóriadús étkek kísértésének.
Reggeli: 5 dkg rozskenyér kemény tojással
Ebéd: 30 dkg párolt savanyú káposzta 5 dkg virslivel
Uzsonna és vacsora: 15 dkg savanyú káposzta nyersen 1 közepes, kockára vágott almával.
Innivaló: mint az ötnapos diéta alatt (580 kcal)
A nyers savanyú káposztát tárolhatjuk a hűtőben több napig zacskóban vagy üvegben. A levét se öntsük ki, evés előtt bátran fogyasztható.
A káposztát párolhatjuk fűszerekkel, csészényi húslével. Fűszerek közül használhatjuk a pároláshoz a babérlevelet, köménymagot, rozmaringot, gyömbért, szegfűszeget, fokhagymát, paprikát. Nyersen ízesítsük köménnyel, borssal, tormával, narancslével, fokhagymával.
Markó László Természetgyógyász:: a savanyú káposztáról
A káposzta savanyítása a legújabb korban akkor vett óriási lendületet, amikor az amerikai Journal of Agriculture and Food Chemistry finn szerzői szerint izothyocianát tartalma miatt igen hatékonynak bizonyult a rák megelőzésére. Hatóanyagai a legtöbb táplálékból hiányzó szellemi frissességet adó és sztresszoldó B12 (kobalamin), a fehérje lebontásához szükséges B6 vitamin (piridoxin), a sejtek energiaellátásához és az anyagcseréhez szükséges niacin és pantoténsav, az immunerősítő C-, valamint B1-, B2-, E-, K-, U-vitamin, kálium, nátron, kén, kolin, mész, vas és cink.
A savanyú káposzta szabályozza a zsíranyagcserét és a koleszterinszintet, segíti a vörösvértestek képzését, erősíti a szívizmokat és stimulálja a sejtnövekedést. A népi gyógyászatban kéntartalmú anyagai miatt gyomorfekély gyógyítására használják.
Feltehetően a kínaiak dolgozták ki a savanyú káposzta készítésének módját. Annyi bizonyos, hogy a kínai nagy fal építésénél már savanyú káposztát is kaptak a munkások.
Bár csaknem egész évben kapható, a tartósítóipar is felhasználja: készülhet belőle csalamádé, de akár a fehér, akár a vörös káposztával töltött ecetes paprika is kedvelt savanyúság.
A savanyú káposzta készítésének külön fortélya van. Savanyításra a nagyfejű, kicsi torzsájú, fehér színű, jó szálminőséget adó fajták a legalkalmasabbak. A tartósítás ennél a formájánál az erjedés során olyan kedvező hatású, savtermelő baktériumok szaporodnak el, amelyek megakadályozzák más, káros mikrobák megtelepedését. A savanyú környezet megőrzi a káposzta C-vitamin-tartalmát: télen a savanyú káposzta lehet az egyik legolcsóbb C-vitamin-forrás. Ennek a jelentősége igen nagy, mert táplálékainkban az ételkészítés során – a hő hatására – a C-vitamin nagy része tönkremegy. Télutón, a C-vitaminban dús savanyú káposzta segíthet ezt a hiányt pótolni
Ex Libris - Kalendárium a Kereteid Kitörléséhez - AJÁNDÉK pdf: http://kerekegeszember.hu/ajandek-naptar/
Porszem Meséi - mesekönyv részlet AJÁNDÉK pdf - felnőtteknek és gyerkőcöknek: http://kerekegeszember.hu/porszem-ajandek/