Amit a sütőtökről tudni kell

Amit a sütőtökről tudni kell

AZ ŐSZ LEGKEDVELTEBB CSEMEGÉJE

 

Tökös örömök – avagy amit a sütőtökről tudni kell

Sütőtök: az aranyszínű csemege

 

Nem is tudja, mi a jó, aki lenézi, szegényes eledelnek tekinti! Az érett, jól sült sütőtök a legfinomabb téli csemegék egyike, ráadásul minden ízében egészséges táplálék is.

 

A tél közeledtével az egyik legkedveltebb csemege a sült tök. Sok cukrot, vitaminokat, fehérjét és rostokat tartalmaz, szénhidrát tartalma pedig közel annyi, mint a burgonyáé.

 

November közepén van szezonja; ilyenkor minden zöldségesnél, szupermarketben és piacon roskadoznak alatta a polcok. Aki ilyenkor bespájzolja, egész télen fogyaszthatja.

 

A sütőtök

 

(Cucurbita maxima convar)

 

Ős hazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tartozott. Amerika felfedezése után került Európába, hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is. A magyar neve a szláv vagy cseh eredetű “tekvica” vagy “tykev” névből származik. Terjedelmes, hengeres szárai több méteresre is megnőnek, hatalmas, márványozott, durva szőrös levelei vannak. Hazai fajtái a nagydobosi, kiszombozi, és a banántök. A termések hosszúkásak, gömb alakúak vagy lapítottak, mint a legtöbbet termelt nagydobosi fajtáé. Héja szürke vagy ezüstfehér. A kabaktermés húsa világossárga, sárga vagy narancsvörös, körülbelül öt cm vastag, a magja fehér vagy szürke. A magja nagy mennyiségű olajat tartalmaz, a 30-38 százalékot is eléri.

 

Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidrát tartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Energiatartalma 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában. Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Karotintartalma például 4 mg, C vitaminból 24 mg-t találhatunk benne, E-vitaminból pedig 1,1 mg-t. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangán tartalma miatt. Kálium tartalma miatt vérnyomás csökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében. A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega-3-zsírsav van benne.

 

A sütőtök termesztése

 

Meleg igényes növény, ezért az elvetett magjai csak 12 °C fölötti hőmérsékleten kezdenek el csírázni. Szinte mindenütt megterem, de nem szereti a hideg, vízállásos, erősen savanyú földet. Sok tápanyagra van szüksége, ezért a kiskertben a legalkalmasabb hely számára a komposzt halom.

Vízigénye: elég nagy, mert egy kilogramm szárazanyag előállításához feltűnően sok (780-800 l) vizet használ fel; ezt csak úgy tudja fedezni, hogy terjedelmes, hosszú gyökérzetével alaposan behálózza a rendelkezésére álló termő-területet. Kedvező helyen a sütőtök termése a 6-8 kg-ot is eléri, de a takarmánytökök között nem ritka a 30 kilónál súlyosabb termés sem.

 

Tök termesztése

 

A fajták termesztési módja megegyezik. Valamennyi fajta jól trágyázott talajt igényel, ennek érdekében a földbe érett trágyát, vagy komposztot kell bedolgozni. A sütőtököt általában helybe vetik, de a palántákat előnevelni is lehet, üvegházban, cserépben vessünk el 2-2 szem magot. A kis sütőtök palántákat a májusi fagyosszentek után ültessük ki a szabad földbe, fészekbe: 40 cm-es körben kiemeljük a talajt, és az így keletkezett gödörbe 5 kg-nyi érett istálló trágyát, komposztot, vagy műtrágyát teszünk. Fészkenként 5-6 db magot, általában 5-8 cm mélyre. Ha palántát ültetünk, 3-4 elegendő egy fészekbe. A magról kelés után a palántákat ritkítsuk ki, úgy, hogy a fészekben két növény maradjon. A növények hosszú indákat növesztenek, ezért igen nagy helyet igényelnek. Az ajánlott vetési valamint ültetési sor és tő távolság 1-2 méter.

 

Gondozása: A sütőtök a nyár folyamán a kapáláson és az öntözésen kívül nem kíván különleges ápolást. A termések késő őszre fejlődnek ki, a növények lombozata fokozatosan leszárad, a sütőtök ezüstfehér héja megkeményedik. A gyakorlati tapasztalat szerint a betakarítást akkor ajánlatos megkezdeni, amikor a terméseket a dér egyszer már megcsípte, mert az ilyen töknek ízletesebb, omlósabb a húsa és a keményítő tartalma elcukrosodott. A terméseket ne törjük le a szárukról, hanem vágjuk le egy éles késsel, úgy, hogy a szár a termésen maradjon.

 

Kártevői: A sütőtök leveleit előszeretettel rágcsálják a csigák, szívogatják a levéltetvek. A lisztharmat és az uborka-mozaikvírus is megtámadhatja.

 

Betakarítása: A valódi sütőtök érési ideje igen hosszú. A termés beéréséig akár 6 hónap is eltelik. Egyes termések hatalmasra, akár 70 kg-os ra is megnőnek. Egy- egy szép, méretes példány kertünk méltó dísze is lehet. Egy tövön – átlagos körülmények között – 5-6 termés érhet be.

A sütőtökök között hatalmas terméseket fejleszt a sárga húsú, ízletes “Nagydabasi”.

A “Bébi” fajtájú tök termése körte alakú, húsa kellemes ízű.

Az utóbbi időben elterjedt az ún. Kanadai sütőtök is a termesztésben.

Tárolása: A sütőtököt télen fagy és csapadék mentes, hűvös, szellős helyen tároljuk. Erre kiváló a pincelejáró, kamra, előszoba. Általános szabály, hogy minél keményebb a tök héja, annál tartósabb a termés.

 

A sütőtök felhasználása:

 

A sütőtököt általában sütve fogyasztják, pedig sok más felhasználása is van…

 

Nézzük csak meg milyen sokoldalú a felhasználása:

 

Sokunk kedvence a pirított tökmag, amely amellett, hogy igen ízletes, a benne lévő olajoknak köszönhetően élettanilag is igen hasznos.

De leggyakoribb hasznosítása természetesen a sütés. A sütőtököt könnyen emészthető ezért a bébi ételek egyik kedvelt összetevője.

Valamennyi fajta alkalmas sütésre, és az ételek pikáns, különös ízt kapnak tőle, ezért felhasználása a szakácsok számára is határtalan.

Ha a belsejét kockázzuk, akkor kiváló savanyúság készíthető belőle.

Nyersen préselhetünk belőle sütőtöklevet, nagyon ízletes más gyümölcsökkel (alma, körte) kombinálva.

Megfőzve illetve megsütve tejjel összeturmixolva is kiváló.

Levest is főzhetünk belőle sűrítés nélkül, pürésítve, tejjel vagy tejszínnel lazítva.

Édesítve készülhet belőle sütőtök lekvár.

Ízlésünknek megfelelően (megsütve, illetve megfőzve) zöldség saláták egyik alkotórésze is lehet.

 

Mi mindenre jó a tök?

 

A tök vagy ahogy egyes vidékeken mondják, a dinka, a disznóólakból és istállókból lassan, észrevétlenül belopakodott az ínyenc konyhák hátsó ajtaján.

 

Ősszel és télen az egyik legkedveltebb, könnyen hozzáférhető csemege városon és falun egyaránt a finom, omlós, édes sütőtök. Persze megvan ennek a logikus magyarázata: korunkra jellemző az új állandó keresése, és e kritériumnak a tök teljes mértékben megfelel. Számos régi elfeledett fajta vár felfedezésre, amelyek a mai modern konyhatechnika révén ízletes finomságokká varázsolhatók.

Az igazi tök fogyasztásának élvezetéről elsőként Hieronymus Bock számol be 1546-ban. Mint írja, az “indián alma” húsa az almáéhoz és a répáéhoz hasonlóan megfőzhető, és lehántott magja ugyanúgy használható, mint a mandula, sőt, még a tökmag húgyhólyagra gyakorolt gyógyhatására is felhívja a figyelmet.

 

Gyógyhatása: Talán nem is gondolnánk, hogy a sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából is igen fontos. Ugyanis magas cukortartalma mellett többféle vitamint, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz. Szénhidrát tartalma körülbelül a burgonyáéval megegyező. A sütőtökben lévő karotinoidok és C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezet számára. Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása. A sütőtökben lévő kálium elősegíti a vér tisztítását. A vitamin tartalma miatt, ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre. Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok valamint az allergikus tüsszögés és köhögés. Sütőtök fogyasztásával csökkenthetjük az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

 

Tökkultusz

 

Európa nyugati részén az utóbbi években újra virágkorát éli a tök. Őszi dekorációként, ünnepségek főszereplőjeként, egészséges élelmiszerként találkozunk vele újra és újra. A legnagyobb reklámot természetesen a halloween idején kapja, amely most már nem csak Amerikát, hanem Európa egyre nagyobb részét is elárasztja giccses tartozékaival. Egyre több hobbi kertész leli örömét ebben a növényben, amely hihetetlenül rövid idő alatt fantasztikus teljesítményekre képes.

 

A piacon az előre felvágott termésekből kisebb darabot is választhatunk, nem kell egy egészet megvenni. Minél sárgább a húsa, annál érettebb, édesebb, ízesebb.

Jól tárolható, az enyhébb fagyot is tűri, fagymentes, hűvös helyen pedig akár tavaszig eltartható.

Kiskert tulajdonosok egy-két fészek sütőtök ültetésével az egész család számára megtermelhetik a szükséges mennyiséget. Erre a célra jól használható például a komposzt halom: az érett komposztba ültetett tök szépen fog fejlődni, leveleinek árnyékában pedig a komposzt érése is megfelelőbb lesz.

 

A II. világháború utáni szűkös időkben szinte nép tápláléknak számított, Budapesten utcai árusoknál lehetett kapni.

 

A Vásárosnamény melletti Nagydoboson minden ősszel megtartják a sütőtök fesztivált, amelyen versenyeztetik is a legnagyobb, legszebb terméseket.

 

Találtam néhány klassz receptet is a sütőtök felhasználására! Gyere és kukkants be:

http://timcsi-vitamin.blogspot.hu/2012/10/variaciok-sutotokre.html

Forrás:

Dr. Bálint György: Minden héten szüret, Mezőgazdasági Kiadó

Újdiéta 2007/5, Kovács Ildikó.

http://regi.fusz.hu

http://edenkert.hu

 

Szerző: Tóth Tímea

Gyógynövényeink testünkkel harmóniában!

http://timcsigyogynoveny.blogspot.com

http://timcsi-vitamin.blogspot.com

 
 

Ex Libris - Kalendárium a Kereteid Kitörléséhez - AJÁNDÉK pdf: http://kerekegeszember.hu/ajandek-naptar/

Porszem Meséi - mesekönyv részlet AJÁNDÉK pdf - felnőtteknek és gyerkőcöknek: http://kerekegeszember.hu/porszem-ajandek/

Szólj hozzá!