Eladnak mindent ami magyar??

Eladnak mindent ami magyar??

Egy HÍR, egy nap alatt megmozgatott közel 20ezer embert 🙂

 

Danone kontra Both Gábor, avagy…

Az írás készült:2013. február 14. Szerző: Both Gábor

… avagy Danone kontra Magyarország? Avagy tudatváltás kontra kapitalizmus? Hogy is van ez? Reggel kaptam egy mailt egy kedves ismerősömtől, a pontos szövege így olvasható: “Íme a továbbított üzenet: Leállt hazánkban a Pilóta-keksz gyártás. Ezek az utolsó Albert és Pilóta-kekszek, továbbá vaníliás karikák, amelyek a győri üzem gyártósorain készülnek. Szombaton a délutános műszak távozásával Győrben megszűnik a patinás, kontinens szerte jól ismert termékek előállítása. Közel száz dolgozó kénytelen új munkát keresni…

Csak az a 40 ember marad, aki a Negro-gyártósoron dolgozik majd, de azt nem tudni, meddig. A csoportos leépítés miatt kitelepült a helyszínre a munkaügyi központ, amely a többségében 50 év körüli dolgozóknak próbál most segíteni az állásszerzésben.
A Danone nevű multi a közeljövőben be akarja zárni a Győri Keksz gyárat, így egy sor jól menő magyar terméktől szabadítaná meg a piacot. Ez persze nem az első eset: a francia gyártó azért vette meg a Győrit, hogy mielőbb kivonja a forgalomból.
Ezt 2001-ben a daNOne elnevezésű civil bojkott akadályozta meg, egyszerűen azzal, hogy nem vettünk danone terméket valamivel több, mint két hónapig. Nem állt mögötte semmilyen párt, semmilyen nagybefolyású szervezet, ezt mi csináltuk, közönséges emberek, akiknek
volt egy csöpp eszük.
Akkor sikerrel jártunk. Nem szervezett minket senki, mi szerveztük egymást.
Tisztelettel megkérek mindenkit, hogy NE VEGYEN DANONE TERMÉKET!
Ha valaki azt hinné, ez őt nem érinti, az egyszer csak végignézheti, hogyan teszik majd tönkre a Sopronit, a Szofit, a Bocicsokit, a Tokaji aszút, és még sorolhatnám.
A Danone joghurtokból, ásványvízből meg tejtermékekből él, amit mi veszünk meg, semmi másból. Ha nem tudja őket eladni, belepusztul. Barátaim! Sokan vagyunk, csak tőlünk függ, hogy engedjük-e, hogy ezt tegyék. M. Gyula, S.R. Zrt.”

A levél biztosan jó ideje kering a világhálón, hiszen az aláírásban szereplő médium már nem létezik. Ennek ellenére, úgy gondoltam, nem árt neki egy kis megerősítés, így készítettem egy képecskét a FaceBook-ra, és megosztottam néhány helyen.

A mail-ben kapott üzenetet mellé írtam változtatás nélkül. És elindult a lavina. Először csak azt láttam, hogy egyre többen megosztják – na bumm, ilyen már máskor is történt.
Aztán jöttek az érdekesebb hozzászólások is, de maradjunk a tényeknél. Este moziban voltunk, és mire kijöttünk, sms-t kaptam a cég egyik alkalmazottjától, hogy ha lehet, még ma hívjam vissza.
Hoppá, ez egyre érdekesebb!

Hazaérve nem ültem azonnal géphez, gondoltam, ráér másnap – addig csak nem dől össze a világ, de a Danone biztosan nem…

Késő este mégis arra gondoltam, csak ránézek a gépre, mi történt. Jött a második és harmadik hoppá: 17.600 ezer megosztás – s mialatt e sorokat írom, már 18.158-ra ugrott a számláló.

Kaptam érdekes üzeneteket is a FaceBook-on, íme:
“Kedves Gábor, mivel győri a férjem ,a lányom is ott él és dolgozik , ezért szóltam hozzá a jó “bojkott” -cikkhez. Bizony nagyon régen lebontották a Danonos cég emberei a a kekszgyárat és helyette nagy semmi. Az ipari parkban épített a cég egy cukorka (negró) üzemet. Persze, ne vegyünk Danon terméket, ezt a győri tömeg érti és alkalmazza is . További jó munkát, szép estét! (B.)”

 

És egy másik:
“Ezt feltenné még Ön esetleg? Mert én nem merem, de a Danone bojkott miatt, hátha Ön megteszi:
“Lócsont, tetűpor és sok cukor a joghurtokban
Leszerepeltek a fogyókúrás és a gyümölcsös készítmények egy vizsgálaton • Három biotermék végzett az első helyen
2008. október 15. 21:14
Egészséges, könnyű és finom. Így kínálják azokat a magyar boltokban kapható gyümölcsjoghurtokat a hazai piacon, amelyekről megdöbbentő megállapításokat tett a napokban a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Ezeknek a termékeknek egy jelentős részében állításuk szerint ló- és marhacsontból, illetve állati kötőszövetekből származó zselatint, továbbá egy élősködő tetűfaj nőstényének porítmányából kivont színezéket találtak a környezetvédők. A diétás joghurtként árult finomságok pedig a zöldek vizsgálata szerint tele vannak cukorral. Az egyik forgalmazó által felkért Tej Terméktanács későbbre ígért választ a kritikákra.
Bizonyára sokan emlékeznek még arra a jelenetre, amikor Zinadine Zidane, a francia labdarúgó-válogatott csapatkapitánya mellbe fejelte Marco Materazzit, az olasz válogatott kiválóságát. Ezzel a franciák el is vesztették a világbajnokság döntőjét, hiszen a világhírű focistát kiállították a durva szabálytalanságért.
Zidane persze ezek után sem maradt kenyérkereset nélkül, nemrég például vaskos díjazásért elvállalta a Danone cég „nagyköveti” posztját 2015-ig. A környezetvédők egy része szerint találó választás egy példátlan szabálytalanságról elhíresült sportolót megtenni a francia cég reklámarcának. A francia társaságot ugyanis csak Magyarországon kétszer is megbírságolták tízmillió forintra, amikor gyógyhatásúnak, illetve egészséges összetevőkben dúskálónak mutatta be az általa forgalmazott egyszerű gyümölcsjoghurtokat. Ezenkívül felmerült a Danone-nal kapcsolatban az is, hogy szabálytalanul reklámozott egészségügyi intézményekben, ásványvizében naftalint, tejtermékeiben guargumit sejtettek, de ezeket a vádakat megcáfolta a társaság.
A leg-vérlázítóbbnak azonban azt tartották hazánkban, amit a győri kekszgyárral művelt a cég, az üzemben folytatott leépítések  miatt többször bojkottra szólították fel a helyiek a vásárlókat. Hasonló akcióba kezdtek Lengyelországban is a civilek, szintén egy kekszgyár bezárása miatt. A napokban pedig a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) ugrott neki a Danone termékeinek, ahogyan kritika alá vonta több más cég joghurtjait is, miután vizsgálatnak vetette alá ezeket a finomságokat.
A TVE tesztjében tizenöt gyümölcsjoghurtot vagy „annak látszó élelmiszert” értékelt. A vezető piaci márkák közül tizenhárom gyümölcsjoghurt, egy gyümölcsízű joghurt („Könnyű és finom”) és egy tejtermék (Danonino) került a civil szervezet nagyítója alá. Az egyesület három bio minősítésű és négy, fogyókúrázóknak szánt terméket is bevont a vizsgálatba.
A termékeket a TVE tizenegy (környezetvédelmi, táplálkozástani és fogyasztóvédelmi) szempont alapján értékelte. A szempontok között szerepelt egyebek között, hogy a termék tartalmaz-e aromát, édesítőszert, élőflórát, mekkora a cukortartalma, feltüntették-e rajta a tápértéket, milyen messziről szállítják, milyen a csomagolása. A TVE szempontjai alapján első helyen a Zöldfarm biojoghurt, második helyen a Cserpes Műhely joghurtja, harmadik helyen pedig a német Andechser Natur biojoghurt végzett. A vizsgált termékek közül a TVE szerint a legkevésbé szerencsés választás a Zott által forgalmazott Jogobella light és a Herba által terjesztett Müller 0,1 százalékos joghurtja, illetve a Seraph 0,1 százalékos gyümölcsjoghurt, valamint a Danonino tejtermék volt.
Mivel a joghurt a fogyókúrázók kedvelt terméke, a termékek szénhidráttartalmát laboratóriumi vizsgálattal mérette be a TVE. Különösebb szabálytalanságot ebből a szempontból nem találtak, de a zöldek elgondolkodtatónak tartják, hogy a magyar áruházakban a polcokra került 100 grammos, tehát nem egészen egy pohár mennyiségű termékekben átlagosan másfél teáskanál cukornak megfelelő szénhidrát található.
Ezek közül egyben, a fogyókúrázóknak ajánlott Müller 0,1 százalék „diétás” joghurtban 2,1 teáskanálnyi cukrot találtak a laborban.
A TVE vizsgálata megállapítja, hogy mindezek alapján ezek a termékek inkább az édességek közé illenek, s kevésbé az egészséges élelmiszerek közé. Emellett a reklámokban azt sem szeretik felsorolni, hányféle vitatott hatású élelmiszer-adalékanyag (így több esetben kármin vagy aszpartám) kerül még a joghurtos pohárba az alapanyagokkal együtt. A teszt során fény derült arra, hogy számos pirosas színű gyümölcsjoghurtban (például Müller 0,1 százalék, Activia, Könnyű és Finom) előfordul az E120-szal jelölt kármin nevű színezék. Ez az anyag, amelyet a fügekaktuszokon élősködő bíbortetű nőstényeinek porítmányából vonnak ki, allergiás reakciókat válthat ki. A gyümölcsjoghurtok azért sem olyan egészségesek, mint amilyennek a reklámokban bemutatják ezeket, mert a bennük található gyümölcsöket a hozzáadás előtt hőkezelik, így azok aroma- és vitamintartalma lecsökken. Sok gyümölcsjoghurtban pedig olyan zselatint találtak, amely a húsipar és a bőrgyártás melléktermékeként, a szarvasmarha és a ló csontjából, illetve kötőszövetéből előállított anyag.
A zöldek felmérése alapján a vizsgált termékek közül a legtöbb hulladékot termelő csomagolása a Danonino tejkészítménynek volt. Azon túl, hogy 50 grammonként külön dinómintás dombornyomású pohárban árulják a terméket, még a gyerekeket célzó, fogyasztásösztönző állatfigurás műanyag jégkrémes pálcika is található a csomaghoz ragasztva, külön műanyagba csomagolva.
A TVE vizsgálta a joghurtokat forgalmazó vállalatok környezetvédelmi teljesítményét is. Ez alapján kiderült, hogy számos cég elkövetett szabálytalanságokat, például szennyvízkezelési vagy zajterhelési bírságokkal sújtották ezeket a társaságokat. A forgalmazók társadalmi teljesítménye kapcsán pedig a TVE a legtöbb problémára a Danone-nal kapcsolatban bukkant. A cég ugyanis hazai és nemzetközi viszonylatban is kirívóan sok kritikát kapott a sajtótól, a hatóságoktól és civil szervezetekről egyaránt. Az egyesület megjegyzi azt is: a Danone és a Zott forgalmazóját fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartás miatt többször is megbírságolta a versenyhivatal.
Lapunk több érintett forgalmazót is megkeresett az ügyben, de lapzártánkig nem érkezett reakció. Mamusits Pétertől, a Danone magyarországi kommunikációs tanácsadójaként is működő Noguchi & Peters Communications Kft. képviselőjétől megtudtuk: a forgalmazók nevében a Tej Terméktanácshoz fordultak, de „szakmailag megalapozott választ” csak későbbiekben adhat ez a szervezet.” Üdv: F.A.

Plusz ez:
“Üdv! Légyszíves vedd le a Danone bojkott képet! Ha nem tudnád, a Danone még anno 2006-ban eladta a Győri Kekszet! Nem értem, információ hiányában miért kell embereket arra buzdítani, hogy egy olyan céget bojkottáljanak, aminek köze nincs már az egészhez! (valaki)”

És ez:
“Kedves Both Gábor! A Danone bojkottra felhívó poszt kapcsán a Danone Kft. vállalati külső kapcsolatok igazgatója szeretne kapcsolatba lépni Önnel, ezúton pedig elöljáróban szeretném megosztani néhány észrevételét.
Sajnálattal tapasztaltuk, hogy egy korábbi évekből származó és valótlan információkat tartalmazó szöveget osztott meg Facebook oldaladon, amely szerint a Danone be akarja zárni a Györi Keksz Kft.-t és megszűntetné a Pilóta keksz gyártását.
Ahogyan arról már évekkel ezelőtt a sajtó is beszámolt, a Danone Csoport 2007-ben eladta gabona, snack és keksz üzletágát, ezen belül a Győri Keksz Kft.-t is a Kraft Foodsnak, tehát a Danone Kft. nem érintett sem e másik cég üzleti működésében, sem termékeinek gyártásában. (De köztudott, hogy továbbra is működik a Győri Keksz és a boltok polcain megtalálható az itthon gyártott Pilóta keksz.)
Szeretnénk Önnel telefonon is mielőbb felvenni a kapcsolatot, hogy további információkkal tudjunk szolgálni. Ezért várjuk visszajelzését…”

És estére az Index is foglalkozni kezdett a témával:

“A magyar web egyik legnagyobb múltú lánclevele éledt újra 2001 és 2005 után 2007-ben is. A levél a Győri Kekszgyár védelmében a Danone-termékek bojkottjára szólítja a népet. Információja szerint a Danone be akarja záratni az édességgyárat, és ezzel megszünteti a nagy múltú finomságok, mint a Vaníliás Karika vagy a Pilótakeksz gyártását.
A lánclevél újjáéledésének apropója, hogy a Danone júliusban eladta kekszgyártó üzletágát az amerikai Kraft édességipari cégnek. A Kraft nem tervezi a bezárást, a jól ismert kekszek továbbra is kaphatóak. Ki terjeszti, hogy be akarják zárni a gyárat? Mit tud Ön erről?

Tények, időrendben

2001: A Danone először kerül az érdeklődés középpontjába a Győri Keksz miatt, ugyanis 2001-es gyárbezárásai a győri gyárat is érintették volna. A francia vállalat akkori vezérigazgatója bejelentette, hogy 28 európai gyárából hatot bezár. Első körben két francia, egy olasz, egy holland, egy belga és a magyarországi gyár szüntette volna meg a termelést. Emiatt Magyarországon tüntetéseken tiltakoztak a tervezett bezárás ellen, és lánclevélben hívták fel a fogyasztókat arra, hogy bojkottálják a cég termékeit. A demonstrációktiltakozások és a kormány közbenjárásának hatására a Danone előbb haladékot kért, majd úgy döntött, hogy más megoldást keres. A gyárat nem zárták be, de elbocsátottak több mint háromszáz embert.

2005: Újabb Danone-bojkottra szólították fel egymást a kekszszeretők. Akkor az váltotta ki a tiltakozást, hogy a francia cég bejelentette, a kekszek gyártását székesfehérvári gyárába telepíti, Győrött csak a cukorkákat gyártanak majd. Így is történt, azonban a Győri keksz megmaradt, neve nem változott, ám azóta Székesfehérváron gyártják.

2007: A Danone idén júliusban jelentette be, hogy 5.3 milliárd euróért az amerikai Kraft Foodsnak adja el kekszüzletágát, vagyis a Győri Keksz Kft.-t. A francia Danone kizárólagos tárgyalásokat folytat a Krafttal, a megállapodást valószínűleg az idei utolsó negyedévben írják alá. Az előzetes megállapodásoknak megfelelően a Kraft úgy nyilatkozott, hogy a szerződés aláírásától számított legalább három évig nem tervez gyárbezárásokat Franciaországban, írta a Reuters.

A bejelentéskor az Index megkereste a Győri Keksz Kft.-t és a nagy múltú termékek iránt érdeklődött. “A felvásárlás annyiban érinti a Győri Kekszet, hogy a Kraft a teljes üzletágat tervezi megvásárolni, az összes termelőegységgel együtt. Ugyanakkor a vállalat ígéretet tett arra, hogy a kekszüzletág a jövőben is független üzleti egységként működik, a jelenlegi vezetéssel” – mondta Nagypál Judit, a Győri Keksz Kft. humán erőforrás vezetője. Az a lehetőség nem merült fel, hogy bezárnák a gyárat, mivel a Kraft Foods a teljes kekszüzletág megvásárlására tett ajánlatot, a termelőegységekkel, márkákkal, alkalmazottakkal együtt.

A tények ezek, bezárást a nyilvános információk szerint nem tervez a cég. Ha bárkinek a cég jövőbeni terveivel kapcsolatban a fentieknél több információja van, kérjük, ossza meg velünk a kommentek között.”

Forrás: http://index.hu/tech/hoax/2007/09/17/ujra_itt_a_danone_bojkott_felhivas/


Végkövetkeztetés:

Nagyon sok esetben tapasztaltam már, hogy félinformációk vagy részinformációk kezdenek terjedni a neten, amit mások átvesznek, és kész tényekként adnak tovább. Volt ez így Izland esetében, és Líbia esetében is, és még ki tudja, mennyi esetben.
Maradjunk azonban a Danone-nál.
A bojkott felhívás valóban régi, és a felhívás szövege is évekkel ezelőtt volt aktuális. Mit kellene ilyen esetben tenni? Levenni a bojkottra szólító képet, és azt mondani, sorry, már nem aktuális? Lehetséges, hogy van, aki ezt tenné.
Ám nézzük meg, mi történt a Győri Keksz-szel azóta, illetve a Pilótával, de tekinthetünk kicsit szélesebb látószöggel is.
Van még Győri Keksz? Van.
Van még Pilóta? Van – csakhogy már nem Győrben, hanem állítólag Csehországban gyártják.
És itt van a kutya elásva, kérem szépen.

Rákerestem arra, mit hiszünk magyarnak, miközben nem az. Íme egy lista:
– Sió (a német Eckes-Granini csoport tulajdona)
– Sága (angol tulajdon)
– Globus konzervek (a cseh Hamé illetve a francia Bonduelle tulajdona)
– Globus ételízesítők (az angol, illetve holland Unilever tulajdona)
– Győri (az amerikai Kraft Foods vállalatcsoport tulajdona)
– Piros Pöttyös (a holland Friesland tulajdona)
– Boci csoki (a svájci Nestlé tulajdona és Csehországban készül!)
– Horváth Rozi (az osztrák Salinen tulajdona)
– Vénusz (a francia Bunge csoport tulajdona)
– Milli Tej (a holland Friesland tulajdona)
– Pannontej (a francia Bongrain Csoport tulajdona)
– MedveKaravánBakony és Tihany (Bongrain Csoport)
– Theodora (a svájci Nestlé tulajdona)
– TörleyHungáriaWalton pezsgők (a német Henkell tulajdona)
– BB bor és pezsgő (Henkell)
– Delikát8 (Unilever)
– Kotányi (az osztrák Kotányi GmbH tulajdona, a gyártás is Ausztriában zajlik)
– Baba (az Unilever tulajdona, Csehországban és Lengyelországban készül)
– Koronás Cukor (az osztrák Agrana tulajdona, de a termékek egy része itt készül)
– DebreceniCsaba HúsSzole Meat (Penta csoport)
– Sport (szelet), KapucínerPiros Mogyorós (az amerikai Kraft Foods tulajdona)

Ezek a márkák nem csak hogy külföldi kézben vannak, de a tulajdonosaik nagy többsége – néhánynál jeleztük is – nem itthon, hanem külhonban állítja, állíttatja elő termékeit. És még biztos jó pár kimaradt.. Mert amikor az elmúlt huszon-akárhány évben egy külföldi multi betette ide a lábát, sosem azért cselekedett így, hogy velünk jót tegyen, hanem azért, hogy a saját piacát növelje, a profitot pedig kivigye az országból… Ezért ment tönkre a mezőgazdaságunk, a feldolgozóiparunk, ezért szűnt meg több, mint egymillió munkahely… Persze az is kellett hozzá, hogy ezt hagyjuk…

A végső kérdés tehát: Illik-e bojkottra szólítani a Danone-termékekkel szemben? Az ideje múlt körlevél miatt valóban nem, ám általánosságban igen. És nem csak a Danone-nal szemben, hanem minden olyan multival szemben, amelyik csak azért van itt, hogy kivigye a hasznát, és semmi pluszt nem hoz az ország számára. Ha mérlegre tennénk az elvesztett Győri Kekszet, és megvizsgálnánk, milyen minőségűek a termékek (fentebbi részből ez sejthető), és a másik oldalra azt, mennyire jó nekünk a Danone jelenléte itt… Hát, kedves olvasó, mindenki maga döntse el, merre billen a mérleg.

Szeretettel: Both Gábor

U.i.: Mire cikkem végére értem, 19 ezer felett a megosztások száma… Hajrá Magyarország, bár ilyen egyszerű lenne kiebrudalni innen a multikat. Hátha egyszer újra Győrben készül majd a Pilóta…

http://www.emberiseg.hu/portal/blog/2013/02/danone-kontra-both-gabor-avagy/

 

Ex Libris - Kalendárium a Kereteid Kitörléséhez - AJÁNDÉK pdf: http://kerekegeszember.hu/ajandek-naptar/

Porszem Meséi - mesekönyv részlet AJÁNDÉK pdf - felnőtteknek és gyerkőcöknek: http://kerekegeszember.hu/porszem-ajandek/